Logistiek

De afdeling Logistiek & Inkoop van de ziekenhuisapotheek zorgt voor het efficiĆ«nt en goedkoop inkopen van het benodigde assortiment aan geneesmiddelen (het formularium) en regelt het beleveren van de juiste geneesmiddelen aan de juiste afdeling en/of aan de juiste patiĆ«nt. Daarnaast heeft de afdeling een aparte verpakkingsafdeling, waar alle geneesmiddelen die nog niet gebarcodeerd aangeleverd worden door de leveranciers voorzien worden van een scanbare barcode op elke kleinste toedieneenheid (dus bv. per tablet of per ampul). 
Op de afdeling werken in totaal ca. 25 mensen, waaronder logistieke medewerkers, inkooppersoneel en medewerkers van de verpakkingsafdeling. De teamleider, het hoofd logistiek en de ziekenhuisapotheker met aandachtsgebied logistiek & inkoop, sturen de afdeling aan.

De ziekenhuisapotheek heeft meerdere klanten en afnemers, waaronder de beide Tilburgse ziekenhuizen, diverse verpleeg-en verzorginstellingen en andere instellingen of apotheken. Deze complexe logistiek maakt het noodzakelijk dat een strak transportschema en een goede planning van bestellingen en orders wordt gehanteerd.

Het grootste deel van alle geneesmiddelen wordt via de groothandel aangeleverd. Daarnaast zijn er een aantal middelen (met name met een groot volume) die rechtstreeks worden afgegeven bij de ziekenhuisapotheek.
Jaarlijks worden met alle afzonderlijke leveranciers prijsafspraken gemaakt.

Voor een optimaal assortiments- en voorraadbeheer van geneesmiddelen, is een goede afstemming tussen klant en ziekenhuisapotheek noodzakelijk. Nieuwe behandelrichtlijnen kunnen impact hebben op de hoeveelheid en het soort gebruikte geneesmiddelen.
Om de voorraden goed te kunnen beheren, is het daarnaast noodzakelijk, de voorraadruimtes en magazijnen zo netjes en overzichtelijk mogelijk te houden. Dit ook, om verwisselingen van middelen en door elkaar raken van geneesmiddelen te voorkomen (wat kan leiden tot ernstige fouten).
 


ZAMB werkt o.a. voor:

logo Elisabeth Tweesteden ziekenhuis logo Regionaal Ambulance Vervoer logo 2 serve kliniek logo Verbeeten Instituut