02.10.2015

Opnieuw GMP-z en GMP grootbereider erkenning voor ZiekenhuisApotheek Midden-Brabant Tilburg


ZiekenhuisApotheek Midden-Brabant (ZAMB) heeft na een herinspectie door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) begin dit jaar, nu officieel te horen gekregen dat wederom aan de “GMP voor grootbereider” en “GMP-z” eisen voldaan wordt. GMP (z) staat voor Good Manfacturing Practice (ziekenhuisfarmacie).

De erkenning resulteert in de hoogste certificering met betrekking tot geneesmiddelenproductie in een ziekenhuisapotheek. Deze status is vergelijkbaar met het bereiden van geneesmiddelen bij de farmaceutische industrie. De Inspectie hanteert voor de ziekenhuisapotheken dezelfde strenge normen.

Het klaarmaken per patient van bijvoorbeeld cytostatica, parenterale voedingen en allergologische verdunningsreeksen valt onder deze richtlijnen, maar ook het produceren van duizenden ampullen, infusieoplossingen en zetpillen, alsmede de productie en distributie van medische gassen.

In prakijk betekent dit dat de ZAMB geneesmiddelen kan produceren voor zowel de eigen patiënten als voor andere ziekenhuizen en stadsapotheken in Nederland. Nog maar een klein aantal ziekenhuizen in Nederland heeft beide erkenningen.

Maatwerk leveren voor al onze patiënten: precies dit is wat onze ziekenhuisapotheek nastreeft. Dit is bittere noodzaak omdat de farmaceutische industrie uit commercieel oogpunt niet alle geneesmiddelen, die hoogstnoodzakelijk zijn voor sommige patiënten, wil fabriceren. Wij richten ons op deze doelgroep.

De ziekenhuisapotheek is uitermate blij en trots met het behaalde resultaat als gevolg van grote inzet van alle medewerkers van de apotheek.

 

Jacques Verzijl, hoofd Ziekenhuisapotheek Midden-Brabant
Sigrid van der Heide – van Loon Organisatorisch Manager ZAMBZAMB werkt o.a. voor:

logo Elisabeth Tweesteden ziekenhuis logo Regionaal Ambulance Vervoer logo 2 serve kliniek logo Verbeeten Instituut