26.09.2018

Opnieuw accreditatie voor het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium ZAMB


Het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL Toxlab) ZAMB heeft 25 juni 2018 de ISO 15189 controlebeoordeling t.b.v. behoud accreditatie succesvol doorlopen. Dit is op 10 september door de Raad van Accreditatie bevestigd. Deze accreditatie is internationaal erkend en geeft aan dat de processen van het laboratorium voldoen aan hoge kwaliteitsnormen voor medische laboratoria.
Het behoud van de ISO 15189-accreditatie impliceert jaarlijkse bezoeken door een auditteam van de Raad voor Accreditatie. Dit audit-team bestaat uit specialisten van andere laboratoria. De accreditatie heeft een geldigheid van vier jaar. De auditoren zullen jaarlijks controleren of het laboratorium blijft voldoen aan de strenge normelementen.

Op het Klinische Farmaceutisch Laboratorium (KFL) en het 'drugslab' (Dutch Laboratory on Drugs and Doping) worden patiëntenmonsters onderzocht uit het ETZ, huisartsenlaboratoria, verslavingsklinieken en reclassering Nederland. Het onderzoeksterrein, waarvoor deze accreditatie is verkregen, gaat over de analyse van geneesmiddelen, drugs en andere toxische (giftige) stoffen in menselijk materiaal. Met het keurmerk zijn de hoogstaande kwaliteit van laboratorium en de competenties van de medewerkers aangetoond.
Hoofd KFL Henri van de Louw is blij met de toekenning van de accreditatie: “Het keurmerk is primair opgesteld vanuit het belang van de patiënt. De eisen hiervoor zijn veelomvattend en gedetailleerd, daar voldoe je niet zomaar aan. Zo zijn er strenge eisen ten aanzien van het kwaliteitmanagement-systeem, de dienstverlening, risicomanagement en data-integriteit. Administratief belastend voor alle medewerkers is de jaarlijkse controlebeoordeling zeker, maar hierbij zetten we elke keer weer een stapje om het nog beter te doen voor onze stakeholders. Continu verbeteren in de praktijk!"
"We zijn erg trots dat het laboratorium de ISO 15189-accreditatie heeft gecontinueerd. Het is belangrijk voor de patiënten, voor onze (externe)klanten en voor onze eigen organisatie. Verzekeraars eisen ook steeds vaker dat medische laboratoria geaccrediteerd zijn volgens ISO 15189. De erkenning komt dus goed van pas. Ons kwaliteitssysteem is patiëntgericht, geeft vertrouwen bij het ziekenhuis en collega-laboratoria. De accreditering sluit uitstekend aan bij onze ambitie om op alle vlakken bij de kopgroep te behoren."ZAMB werkt o.a. voor:

logo Elisabeth Tweesteden ziekenhuis logo Regionaal Ambulance Vervoer logo 2 serve kliniek logo Verbeeten Instituut